5 WEETJES OVER PILATES

Pilates wordt dan wel steeds populairder, maar er is nog steeds veel onduidelijkheid wat het nou is en doet. 
5 veel voorkomende vragen:

1. ‘Is pilates nou net zoiets als yoga?’

Grondlegger Joseph Pilates heeft zelf veel yoga beoefend, dus er zijn zeker invloeden van yoga te vinden in pilates. Joseph beoefende nog meer sporten, zoals martial arts, jiujitsu, turnen, bodybuilding en boksen. Ook bestudeerde hij de bewegingen van dieren. Door zijn gevarieerde training en studie ontwikkelde hij een methode met een uitgebreid spectrum aan oefeningen.

2. ‘Eh… Pilates-apparaten?’

Pilates wordt vaak op de mat beoefend, maar soms ook op speciaal ontwikkelde apparatuur. Oorspronkelijk begon Pilates met zijn methode in het ziekenhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen veel gewonde soldaten in bed moesten revalideren. Hij maakte gebruik van de vering van het bed en bedacht oefeningen met weerstand, waardoor ze zwaarder of juist lichter werden.

3. ‘Ik wil graag afvallen…’

In reclames met slogans als ‘Een beach body in 30 dagen!’ wordt vaak pilates genoemd. Als gewicht verliezen je belangrijkste doel is, kan je beter minder snoepen en 30 dagen op een fiets gaan zitten. Bij pilates ligt de focus niet op afvallen, maar op het verbeteren van je houding, herstellen na een blessure of een gezond lichaam creëren en behouden. Een prettige bijkomstigheid is dat je lichaam er na een tijdje steeds mooier uit ziet.

4. ‘Draait pilates alleen om buikspieren?’

Het versterken van de buikspieren is inderdaad een belangrijke factor. Vooral aan de diepliggende buikspieren – ook wel deep core –  die de ruggenwervel ondersteund wordt veel aandacht besteed. Als deze erg zwak zijn, kun je snel lage rugklachten krijgen. De focus ligt echter niet alleen op de buikspieren, maar ook op de mobiliteit van de gewrichten en ruggenwervel, evenwicht en proprioceptie, oftewel: efficiënt bewegen.

IMG_4591.JPG
 
 
Anique Bosch