TOMMIE MEETS PILATES

Verkering met de snackbar

Dat we genoeg moeten bewegen om gezond te blijven is geen nieuws. De hele dag met je bips op ’n bureaustoel helpt daar niet echt bij. Vaker sporten dus. Het vinden van een training die bij je past is echter zo makkelijk nog niet. 

Je ontkomt er niet aan op Instagram: de sportieve selfie (of heet dat tegenwoordig spolfie of spelfie?). Foto’s genomen in de sportschool of fitnessclub (een interessantere term voor sportschool) door licht bezwete maar vooral zelfvoldane en trotse halfnaakte fitboys en -girls. Van al die hashtags (#fitboy #gymlife #motivation #healthyliving) krijg ik kippenvel de verkeerde kant op en word al moe als ik er naar kijk. Toch is het ergens een goede eye-opener, want hoewel ik af en toe een dansje waag, mijn relatie met de snackbar is veel te hartstochtelijk. Met spieren als drilpudding is healthy living bij mij totaal niet aan de orde, dus een work-out is zo gek nog niet. Maar ja, wat voor één? Het is verdomd lastig kiezen als je wordt bekogeld met termen als ‘hot pod yoga’, ‘cross fit’, ‘core flow’ en andere trendy sportfestijnen.

Ook kom ik regelmatig de term ‘pilates’ tegen, wat me nogal hipsterig lijkt. Toch ben ik benieuwd en wil hier meer over weten. Wat is pilates precies en waar komt het vandaan? Mijn goede vriend Google blijkt er een hoop over te weten:

Niet Pontius Pilatus (die dude die ervoor zorgde dat Jezus aan ’t kruis werd genageld) maar de Duitse Joseph Pilates heeft deze methodiek ontworpen, aan het begin van de twintigste eeuw. Toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in Engeland verbleef, werd hij daar in een gevangeniskamp gegooid. Joseph was niet voor één gat te vangen en trainde zijn medegevangenen, zelfs die aan bed gekluisterd waren, zodat zij fitter het kamp verlieten dan dat ze arriveerden. Nice job!

In Duitsland ontwikkelde hij zijn techniek, die hij ‘contrology’ noemde, verder. Dat bleef niet onopgemerkt en Joseph werd uitgenodigd om het Duitse leger te trainen. Hij bedankte echter voor de eer (high five!) en vluchtte naar New York, waar contrology omarmd werd door de danswereld. Inmiddels is zijn methodiek omgedoopt tot het biografische (en spannendere) ‘pilates’ en wordt tegenwoordig wereldwijd door meer dan elf miljoen mensen beoefend.

Zo. Class dismissed. Nu weet ik dat pilates heel exotisch en modern klinkt, maar dat ’t al zo’n honderd jaar bestaat. Ook weet ik dat het de spierkracht, flexibiliteit, het evenwicht en uithoudingsvermogen verbeterd. Klinkt niet verkeerd. Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar deze Duitse supertechniek. Mazzel voor mij dat mijn goede vriendin Anique nét haar pilates studio About Moving geopend heeft in Amsterdam-Nieuw West, met haar vriendin Marloes Meents. En ze wil me alle ins and outs over pilates vertellen. Op naar naar de studio dus.

Benieuwd naar mijn sportieve avonturen? Houd dan de site goed in de gaten.

Dikke doei.

Tommie

DSC_3374-201x300.jpg
Anique Bosch