WAAROM PILATES GOED IS VOOR ROEIERS

Als professioneel balletdanseres waren pilates oefeningen een heel normaal en belangrijk onderdeel van de training. Het was zo normaal dat ik dacht dat deze oefeningen ook in de topsport dagelijkse kost zouden zijn.

Het bleek niet zo en het was een geweldige uitdaging voor me om de Olympische dames roeiploegen te gaan trainen en mijn ervaringen als danseres met ze te gaan delen. Hoe kon pilates de roeiers helpen beter te worden met minder blessures?

Kracht is een van de belangrijkste aspecten bij roeien. Bij dansen is dat balans. Zonder balans wordt het geen fraaie voorstelling en zonder kracht eindigen de roeiers als laatste. De uitdaging was om te kijken waar balans in een roeiboot het verschil zou kunnen maken zonder verlies aan kracht.

Roeiers trainen ontzettend hard en er is veel aandacht voor de zgn. globale spieren. De grote oppervlakkig gelegen spieren die zorgen voor de bewegingen van de romp. Bij dansers is de aandacht voor een belangrijk deel gericht op de lokale spieren, de dieper gelegen spieren die zorgen voor stabiliteit en balans. Nu wil het feit dat ook voor een roeier balans enorm belangrijk is. Met name bij veel wind en ruw water kan een stabiele boot het verschil maken tussen winnen of verliezen. Echter, doordat vooral de globale spieren worden getraind, moeten die voor zowel de kracht als de balans en stabiliteit gaan zorgen en dat is nou net niet zo handig.

Hier komt pilates aan zet. Door de lokale spieren te trainen wordt de core stability verhoogd en verbetert de balans in de boot. Dan hebben roeiers ook nog te maken met de riemen, als het ware een verlengstuk van de armen, hierbij wordt stabiliteit nog belangrijker.

Blessures die ontstaan door de zware belasting van de krachttrainingen, kan met pilates worden teruggedrongen. Het sleutelwoord is hierbij, beweeglijkheid. Omdat pilates oefeningen niet alleen concentrisch zijn, waarbij de spieren samentrekken, maar ook excentrisch, waarbij de spiervezels verlengen en isometrisch, waarbij de lengte van de spier niet verandert, wordt de spierbalans optimaal getraind en kan er veel efficiënter met kracht worden omgegaan.

IMG_2557-1024x576.jpg

Tijdens de trainingen met de vrouwen roeiteams viel het mij op dat de heupen en schouders niet maximaal vrij konden bewegen en kleine bewegingen moeilijk waren uit te voeren. Doordat je tijdens de pilates lessen vrij langzaam beweegt, heb je de mogelijkheid om meer te kunnen focussen op wat je doet, waardoor je beter de controle kunt vinden, efficiënter kan bewegen en je techniek kunt verbeteren. Daarna kan het tempo uiteraard worden opgevoerd, mits je het juist doet. Na een paar maanden was er al veel vooruitgang te zien tijdens de lessen en merkten de dames dat ze meer controle en balans in de boot kregen.

Als laatste nog een belangrijk aspect. Ontspanning en rust. Met pilates train je waar je moet ontspannen, waar je meer bewegingsruimte kan creëren in de gewrichten en hoe je je “range of motion” vergroot. Kortom er komt meer ruimte voor beweging en minder ruimte voor blessures. Proprioceptie, lichaamsbewust, voelen waar je gewrichten en spieren zitten en die snel en efficiënt kunnen aansturen, dat is erg belangrijk en niet alleen voor topsporters.

Anique Bosch

 
 
Anique Bosch